Hieronder enkele artikelen die het Gestalttherapeutische werk kunnen verhelderen, aanvullen of inspireren.


Onopgeloste zaken in het hart.  Rainer Maria Rilke.

 "...ik zou u willen verzoeken om geduld te hebben met al het onopgeloste in uw hart en te proberen de vragen zelf lief te hebben, als afgesloten vertrekken, als boeken die in een vreemde taal geschreven zijn. Speur niet naar antwoorden die u niet gegeven kunnen worden omdat u die antwoorden nu niet zou kunnen leven. En het gaat erom alles te leven. Leef nu de vragen. Wellicht zult u dan langzamerhand, zonder het te merken, op een verre dag het antwoord binnenleven".

Rainer Maria Rilke. Uit: Brieven aan een jonge vriend.


Zelfhelend vermogen.

Elk mens heeft haar/zijn eigen weg te gaan, niemand kan het leven van een ander leiden. Elk mens heeft in zich ook een vermogen dat de juiste levenskoers aangeeft (niet te verwarren met de normen, waarden – koers van je opvoeding). Dit vermogen wordt wel het zelfhelend vermogen genoemd.

Afgestemd op dit vermogen weet je – zonder twijfel – wat goed en wat niet goed voor je is en ervaar je de benodigde kracht en energie om de nodige en de juiste stappen te zetten. Kleine kinderen hebben hier meestal een goed contact mee, ze zijn boos of huilen als dit nodig is en vragen zich niet af wat een ander hiervan vindt.
Door verschillende oorzaken – verouderde normen en waarden van de cultuur, opvoeding etc. – kun je vaak ongemerkt van je eigen koers afraken en op een dwaalspoor terecht komen.  Je gaat je zelf in de weg staan en raakt vervreemdt van je zelfhelend vermogen, van je kracht, je energie en je mogelijkheden.
Weten dat je op een dwaalspoor zit is belangrijk, maar niet genoeg. Door te gaan ervaren op welke weg je zit, d.w.z. door in contact te komen met de verschillende, vaak tegenstrijdige gevoelslagen, kun je gaan onderscheiden wat bij je hoort en wat niet, zodat je het juiste spoor weer op kan pakken.

Margreet Kappelhof.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info